Wat zijn verstelbare tegeldragers?

verstelbare tegeldragers

Wat zijn verstelbare tegeldragers? In het kort is een verstelbare tegeldrager een tegeldrager die in hoogte verstelbaar is. Veel tegeldragers hebben een vaste hoogte, omdat het in veel situaties wenselijk is om de hoogte te kunnen stellen is een verstelbare tegeldrager een veel gebruikte tegeldrager.

Wat is een tegeldrager?

Een dakterras is in bijna alle situaties voorzien van een dakbedekking. Wanneer je hier een vloer op wilt leggen, zoals een vlondervloer of een tegelvloer. Dan dient de dakbedekking van bitumen of EPDM beschermt te worden. Wanneer je een betontegel zonder bescherming op het dak legt, kan de dakbedekking vrij eenvoudig beschadigen en ontstaat hierdoor lekkage. Vaak worden er rubberen tegeldragers onder de tegels aangebracht.

Daarnaast zorgt een tegeldrager voor ruimte onder de tegels, zodat regenwater makkelijk richting de hemelwater afvoer kan stromen. Wanneer de tegels plat op de dakbedekking wordt aangebracht, zullen er plassen ontstaan en kan het water niet goed weg.

Soorten tegeldragers

Er zijn verschillende soorten tegeldragers. Hieronder zal ik je kort uitleggen wat de verschillen zijn:

rubber tegeldrager Rubber tegeldrager
De rubber tegeldrager is verreweg de meest gebruikte tegeldrager. Wanneer je geen hoogte verschil hebt en een tegel of vlonder vloer wilt ondersteunen, dan is dit de voordeligste oplossing.

De tegeldrager wordt daarnaast ook gebruikt als drager van zonwering, onder airco’s of andere objecten die op een dak geplaatst worden.

tegeldrager-aluminium Rubber tegeldrager met aluminium
Een rubberen tegeldrager kan niet gebruikt worden op kunststof dakbedekking, zoals bijvoorbeeld EPDM. De tegeldrager onttrekt weekmakers uit de dakbedekking, waardoor er lekkage kan ontstaan. Om dit te voorkomen zijn er tegeldragers met een aluminium laag of cacheer laag. Deze laag zorgt ervoor dat het rubber en de dakbedekking geen contact met elkaar maken.
Vaste tegeldrager met bovenplaat
Deze tegeldrager is van rubber en voorzien van een bovenplaat met vier opstaande randen. De randen dienen als afstandhouder tussen de verschillende tegels. Ze zijn 4 mm dik en hierdoor kan regenwater makkelijk tussen de tegels door lopen. Ook ligt de tegeldrager hierdoor altijd precies onder het kruispunt van de tegels en kan deze niet verschuiven.
vaste balkdrager

Vaste balkdrager
De vaste balkdrager lijkt op de vaste tegeldrager. Het is een rubberen drager voorzien van een bovenplaat waar een houten balk op geschroefd kan worden. De balkdrager wordt veel onder een houten vlondervloer gebruikt. De balkdrager is geschikt voor balken van verschillende diktes.
plakzegel Plakzegel
De plakzegel is gemaakt van bitumen en versmelt bij warm weer met de bitumen dakbedekking. Hierdoor schuiven terrastegels minder als er overheen gelopen wordt.
verstelbare tegeldrager Verstelbare tegeldrager
De verstelbare tegeldrager is in tegenstelling tot bovenstaande tegeldragers in hoogte verstelbaar. Dit is vooral handig wanneer er een hoogte verschil in de ondergrond opgevangen dient te worden. De drager is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en kan eventueel gebruikt worden in combinatie met een bijbehorend verlengstuk.

De verstelbare drager is tevens leverbaar met een bovenplaat voor balken. Hierdoor kan deze ook onder een vlondervloer gebruikt worden.

Zoals je hierboven hebt kunnen zien zijn er diverse soorten tegeldragers. Het is dus van belang dat je goed inschat welke drager in jouw situatie toegepast dienen te worden. De tegeldragers kun je eenvoudig online bestellen in onze webshop. We bieden de verstelbare tegeldragers per stuk aan en ze kunnen geleverd worden met verschillende bovenplaten.

Video rubberen tegeldrager

De rubberen tegeldrager is een eenvoudig en voordelige oplossing wanneer je een vloer op je dakterras wilt leggen. Echter, wanneer je veel afschot op je dak hebt of een hoogte verschil moet opvangen, dan zijn deze tegeldragers minder geschikt. Een mooie oplossing hiervoor is de verstelbare tegeldrager.

Wat is afschot?

Afschot is een bewust aangebrachte helling op een dak om de afvoer van regenwater (hemelwater) te bevorderen.

Video verstelbare tegeldrager

Verschillende bovenplaten voor de verstelbare tegeldrager

Een verstelbare tegeldrager is in hoogte verstelbaar, waardoor hoogte verschillen kunnen worden opgevangen. De tegeldrager is verkrijgbaar met verschillende bovenplaten. Zo is deze leverbaar met de zo genaamde C3/4T bovenplaat. Ik heb de naam niet zelf bedacht, anders zou het waarschijnlijk gewoon “bovenplaat voor tegels” heten. De plaat is voorzien van opstaande lipjes, waar de betontegels tegenaan gelegd kunnen worden. Daarnaast is er een C.O. bovenplaat. Dit is een platte bovenplaat die gebruikt kan worden in het midden van tegels. Dit komt wel eens voor bij hele grote tegels (bijv. 100×100 cm). Tevens is er een bovenplaat verkrijgbaar voor balken onder een vlondervloer.

Bovenplaat tegels Platte bovenplaat Bovenplaat voor balken
bovenplaat-verstelbare-tegeldrager platte-bovenplaat-verstelbare-tegeldrager bovenplaat-balken-verstelbare-tegeldrager

Bovenplaat voor tegelvloeren

De bovenplaat voor tegelvloeren is voorzien van een viertal opstaande lipjes. Deze lipjes zijn 4 mm dik en fungeren tevens als afstandhouder tussen twee tegels. Hierdoor kan regenwater makkelijk tussen twee tegels door van de vloer lopen. Door de ruimte onder de tegels kan het water ook onder de tegels doorlopen naar de hemelwater afvoer. De lipjes zijn, als dit nodig blijkt, eenvoudig af te breken.

Platte bovenplaat

De platte bovenplaat wordt veel gebruikt in het midden onder grote tegels, maar kan ook gebruikt worden langs de rand van een vloer. Hierdoor steken er langs de randen geen tegeldragers uit. Zo nu en dan zien we dat de platte bovenplaat ook gebruikt wordt als drager onder bijvoorbeeld zonnepanelen.

Bovenplaat voor balken

De bovenplaat voor balken kan worden gebruikt onder vlondervloeren. De plaat is voorzien van twee opstaande randen, waar een balk tussen geplaatst kan worden. Tevens is de bovenplaat voorzien van een gat, zodat de bovenplaat met een schroef onder de balken gemonteerd kan worden.

Verlengstukken voor verstelbare tegeldragers

Wanneer de hoogte van een verstelbare tegeldrager niet hoog genoeg is, zijn er tevens een aantal verlengstukken. Met deze verlengstukken kan de verstelbare tegeldrager aanzienlijk worden verhoogt.

Video’s verlengstukken verstelbare tegeldragers

Het verlengstuk in bovenstaande video is te gebruiken in combinatie met onze verstelbare tegeldragers. Je plaats deze bovenop de drager en het bovenplaatje kan bovenop het verlengstuk geplaatst worden. Het verlengstuk verhoogt de drager met 35 mm (3,5 cm).

Het verlengstuk in de video hierboven verhoogt de drager met 100 mm (10 cm). De tegeldrager dient allereerst losgemaakt te worden, om vervolgens het verlengstuk er tussen te draaien.

In de bovenstaande video’s kun je zien hoe eenvoudig het is om de verlengstukken toe te passen. Er zijn meerder verlengstukken per tegeldrager te gebruiken, waardoor je een vloer wel tot 1 meter hoogte kunt verhogen.

Verstelbare tegeldragers online bestellen

In onze webshop kun je verstelbare tegeldragers eenvoudig online bestellen. We bieden de tegeldragers in verschillende hoogtes aan en ze kunnen gecombineerd worden met verlengstukken. Neem gerust eens een kijkje in onze webshop en laat je verrassen door het aanbod tegeldragers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *