Een veilig balkon voor je kat

Een Veilig Balkon voor je Kat: Tips en Maatregelen

Een balkon biedt een prachtige buitenruimte waar niet alleen jij van kunt genieten, maar ook je kat. Het creëren van een veilige omgeving op het balkon is essentieel om ervoor te zorgen dat je kat in alle rust kan genieten van de frisse lucht en de buitenwereld. In dit artikel delen we tips en maatregelen om je balkon katvriendelijk en veilig te maken.

Omheining en Afscherming:

Een veilig balkon voor je kat

Een van de belangrijkste stappen om je balkon veilig te maken voor je kat is het installeren van een degelijke omheining of afscherming. Overweeg de volgende opties:

 • Netten en Gaas: Bevestig stevig gaas of netten rondom het balkon om te voorkomen dat je kat kan ontsnappen. Zorg ervoor dat het materiaal duurzaam is en bestand tegen de weersomstandigheden.
 • Transparante Materialen: Als je het zicht niet wilt belemmeren, kun je kiezen voor transparante materialen zoals plexiglas. Dit biedt bescherming zonder het uitzicht te beperken.

Kijk ook goed of je een dergelijke omheining of afscherming ook aan je balkonhek of balustrade kunt bevestigen.

Veilige Vloerbedekking:

De vloer van het balkon speelt ook een rol in de veiligheid van je kat. Overweeg de volgende opties:

 • Antislipmatten: Plaats antislipmatten op gladde oppervlakken om uitglijden te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als je kat de neiging heeft om op hoge plekken te klimmen.
 • Comfortabele Ondergrond: Leg comfortabele kussens, dekens of een speciaal buitenkattenbed op het balkon, zodat je kat een comfortabele plek heeft om te rusten.

Veilig Groen:

Katten houden van groen, maar niet alle planten zijn veilig voor hen. Zorg ervoor dat de planten op je balkon niet giftig zijn voor katten. Enkele veilige opties zijn:

 • Kattengras: Plant kattengras in een pot op het balkon. Dit helpt bij de spijsvertering van je kat en moedigt aan om niet aan andere planten te knabbelen.
 • Niet-Giftige Bloemen: Kies voor bloemen en planten zoals rozen, viooltjes en petunia’s, die bekend staan als niet-giftig voor katten.

Klimmogelijkheden:

Een veilig balkon voor je kat

Katten houden van klimmen en observeren hun omgeving graag vanaf hogere plekken. Bied veilige klimmogelijkheden aan:

 • Krabpaal of Klimrek: Plaats een stevige krabpaal of klimrek op het balkon, zodat je kat haar natuurlijke kliminstinct kan bevredigen.
 • Vensterbanken of Planken: Creëer horizontale klimmogelijkheden met vensterbanken of speciale planken die aan de omheining zijn bevestigd.

Lees ook: Glazen balustrade in je tuin

Water en Schaduw:

Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot vers water en schaduw op het balkon:

 • Drinkbakken: Plaats waterbakken op verschillende plekken op het balkon om ervoor te zorgen dat je kat gehydrateerd blijft.
 • Schaduwrijke Zones: Creëer schaduwrijke plekken met behulp van parasols, luifels of speciale schaduwdoeken, vooral op warme dagen.

Veilig Speelgoed:

Bied je kat stimulerend speelgoed aan dat veilig is voor buitengebruik. Denk aan:

 • Kattenspeeltjes met Zuignappen: Bevestig kattenspeeltjes met zuignappen aan het balkon voor interactief speelplezier.
 • Schuifpuzzels en Voerpuzzels: Gebruik schuifpuzzels of voerpuzzels om de intelligentie van je kat te stimuleren.

Toezicht en Training:

Houd altijd toezicht op je kat wanneer ze op het balkon is, vooral in het begin. Bied positieve versterking aan en beloon goed gedrag. Sommige katten hebben misschien wat training nodig om veilig met de balkonomgeving om te gaan.

Een veilig balkon voor je kat

Een veilig balkon voor je kat creëren vereist aandacht voor detail en de bereidheid om aan de behoeften van je harige vriend tegemoet te komen. Met de juiste omheining, comfortabele vloerbedekking, veilige planten, klimmogelijkheden, water en schaduw, stimulerend speelgoed en de nodige training, kan je kat optimaal van de buitenlucht genieten zonder risico op ongelukken. Maak van je balkon een kattenparadijs waar zowel jij als je pluizige metgezel van kunnen genieten.

Lees ook: Balkonhek met waslijnpaal op Urk