balkon laten bouwen

Balkon laten bouwen: Tips en tricks

Een balkon is een heerlijke toevoeging aan je woning. Het geeft je extra leefruimte, frisse lucht en een fijn uitzicht. Wil je een balkon laten bouwen, maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze blog bespreken we handige tips en tricks om je op weg te helpen.

1. Check de mogelijkheden

Voordat je met de planning en het ontwerpen begint, is het belangrijk om te checken of het überhaupt mogelijk is om een balkon op jouw woning te plaatsen. Ga na of je de benodigde vergunningen kunt krijgen en of de constructie van jouw woning het gewicht van een balkon kan dragen. Raadpleeg hiervoor een bouwkundig ingenieur of een erkende aannemer.

2. Bepaal je budget

balkon laten bouwen

De kosten van een balkon variëren sterk, afhankelijk van de afmetingen, de materialen, het ontwerp en de benodigde werkzaamheden. Maak een realistisch budget en bepaal hoeveel je per maand kunt besteden aan de financiering. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf.

3. Kies de juiste afmetingen

De afmetingen van je balkon zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte en je eigen wensen. Houd rekening met de gebruiksmogelijkheden. Wil je er een tafel en stoelen kwijt kunnen? Of wil je er alleen kunnen staan om te relaxen? Zorg er ook voor dat er voldoende loopruimte is en dat de deuren en ramen nog goed geopend kunnen worden.

4. Ontwerp je droombalkon

balkon laten bouwen

Maak een moodboard of schets met jouw ideeën voor het ontwerp van je balkon. Denk na over de stijl, de materialen, de kleuren en de inrichting. Wil je een modern balkon met strakke lijnen? Of ga je voor een klassieke of landelijke uitstraling? Ga je voor een glazen balustrade of een stalen balkonhek? Laat je inspireren door foto’s van andere balkons of bezoek een showroom van een woonwinkel.

5. Kies de juiste materialen

Er zijn diverse materialen beschikbaar voor de constructie, de vloer en de balustrade van je balkon. Denk goed na over de gewenste uitstraling, de weersbestendigheid en het onderhoud. Populaire materialen zijn hout, staal, aluminium, composiet en glas.

6. Veiligheid voorop

Een balkon moet natuurlijk voldoen aan alle veiligheidseisen. Zorg voor een deugdelijke balustrade met een minimale hoogte van 1 meter. Gebruik gecertificeerde materialen en laat de constructie controleren door een expert.

Lees ook: Balkonhekken montages

7. Schakel een ervaren aannemer in

De bouw van een balkon is een complexe klus die door een ervaren aannemer moet worden uitgevoerd. Vraag offertes op van verschillende aannemers en vergelijk niet alleen de prijzen, maar ook de kwaliteit van de materialen en de servicevoorwaarden.

8. Geniet van je nieuwe balkon!

Zodra de bouw van je balkon is afgerond, kun je heerlijk genieten van je extra leefruimte. Maak je balkon gezellig met meubels, planten en accessoires en creëer je eigen paradijselijke plekje in de buitenlucht.

Extra tips:

  • Houd rekening met de zon- en windrichting bij het ontwerpen van je balkon.
  • Zorg voor voldoende verlichting op je balkon, zodat je er ook ’s avonds kunt genieten.
  • Overweeg een zonnescherm of uitvalscherm om je te beschermen tegen de zon.
  • Maak je balkon kind- en diervriendelijk door eventuele openingen in de balustrade af te sluiten.
  • Vraag bij je gemeente na of er subsidiemogelijkheden zijn voor de bouw van een balkon.

Met deze tips en tricks ben je goed op weg naar de realisatie van jouw droombalkon!

Lees ook: Balkonhekken onderneming