glas balustrade

Balustrade voor Dakterras

balustrade voor dakterras

Ben jij op zoek naar een balustrade voor een dakterras? In dit artikel zal ik je zoveel mogelijk vertellen over balustrades, dakterrassen en de mogelijkheden.

Inhoud (balustrade voor dakterras)

Wat is een balustrade?

Een balustrade is een laag hek of muurtje dat bij een hoogteverschil mensen die zich aan de hoge zijde bevinden beveiligt tegen naar benden vallen. aan de rand van bijvoorbeeld een balkon of dakterras
Bron: Wikipedia

Een balustrade heeft als belangrijkste functie het bieden van een veilige situatie. Deze voorkomt dat je van een balkon of dakterras kunt vallen.

Soorten balustrades voor dakterras

Er zijn diverse soorten balustrades te verkrijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stalen balustrades, rvs balustrades of glas balustrades. Ieder type heeft zijn eigen bijzondere kenmerken.

Stalen balustrades

stalen balustrade

Een stalen balustrade wordt vervaardigd uit ijzer/ staal en is vaak voorzien van smeedijzeren verfraaiingen. Het hekwerk bestaat in de meeste gevallen uit horizontale liggers met daartussen verticale spijlen.

In onze hekwerk webshop bieden we diverse soorten stalen balustrades aan. Deze worden op maat geproduceerd en kunnen naar jou persoonlijke wensen worden aangepast.

stalen balkonhekwerken

Technische specificaties stalen balustrades

De stalen balustrades in onze Hekwerk Webshop hebben horizontale liggers koker 50×30 mm. Tussen deze liggers vind je spijlen Ø 16 mm (hoh nooit groter dan 116 mm). De palen zijn 50×50 mm en voorzien van lippen (met sleufgat) waar de hekwerk elementen op gemonteerd worden. Standaard leveren we de hekwerken met bouten, moeren en afwerk dopjes. Montage materiaal voor de ondergrond leveren wij niet mee.

De stalen hekwerken zijn thermisch verzinkt of verzinkt en gecoat in een RAL kleur naar keuze. Bijna iedere RAL kleur is mogelijk, waardoor je het hekwerk kunt afstemmen op je situatie.

De hekwerken kunnen met voetplaten onder de palen op een vloer gemonteerd worden. Eventueel kunnen we ook speciale gevelbeugels onder het hekwerk maken, zodat deze buitenom tegen de gevel gemonteerd kan worden. Voor montage op bitumen, hebben we speciale inplaksteunen.

RVS balustrade dakterras

rvs balustrade

Er is veel mogelijk op het gebied van RVS balustrades. De meeste voorkomende modellen zijn die met horizontale spijlen/kabels. Deze balustrades bestaan uit verticale staanders met daarbovenop een rvs handregel. De ruimte tussen de staanders wordt gevuld met spijlen of kabels. Let op! Dit type balustrade niet is toegestaan in woonsituaties.

Onze rvs balustrades zijn leverbaar in RVS 304 (binnen situaties) en RVS 316 (buiten situaties). Wens je een vrijblijvende offerte voor een rvs balustrades? Neem dan gerust eens een kijkje in onze Hekwerk Webshop en laat je verrassen door het aanbod.

De werkwijze is eenvoudig! Je kiest het gewenste model en geeft vervolgens de hoogte, lengte en bevestiging op. Wij zullen dan binnen 48-uur een gespecificeerde offerte voor je op maat maken. Zodra deze akkoord is wordt de balustrade geproduceerd en kun je die eventueel op locatie laten monteren.

rvs balustrades dakterras

Specificaties RVS balustrades

Onze rvs balustrades hebben standaard staanders Ø 42,4 mm. Ook de handregel is een buis Ø 42,4 mm. De spijlen tussen de staanders zijn massief Ø 12 mm. Het is eventueel mogelijk om een rvs balustrade te laten poedercoaten in een RAL kleur. De unieke uitstraling van de balustrade gaat hierdoor echter wel verloren.

Glas balustrade

glas balustrade

Een glas balustrade bestaat voor het grootste gedeelte uit glasplaten. Het mooie aan dit type balustrade is dat het uitzicht minimaal wordt verhinderd door de balustrade. Glas balustrades zijn er in verschillende uitvoeringen. Denk hierbij aan glasplaten die door middel van glasklemmen tussen staanders gemonteerd zijn. Ook is het mogelijk om glasplaten in een speciaal vloerprofiel te plaatsten. Hiermee creëer je een minimalistische en luxe valwering die naast veiligheid ook je interieur verfraaid.

We hebben een aantal mooie glas balustrades in ons assortiment. Denk hierbij aan een balustrade met staanders waar glasplaten tussen gemonteerd zijn. Deze kan met en zonder handregel geleverd worden. De glazen balustrade is eenvoudig te monteren. Standaard zitten er voetplaten onder de staanders. Eventueel kan de balustrade ook met gevelbeugels gemonteerd worden. Neem gerust en contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Glas balustrades op maat behoren tevens tot de mogelijkheden.

Specificaties glazen balustrade dakterras

De staanders van de glazen balustrade zijn vervaardigd uit RVS buizen Ø 42,4 mm (RVS304 voor binnen, RVS316 voor buiten). We leveren de balustrade met glasplaten 55.2 gelaagd en gehard. De platen zijn rondom geslepen.

glazen balustrade

Wet en Regelgeving Balustrades

Voordat je een balustrade om je dakterras plaatst is het handig om te weten wat je wel en niet mag plaatsten. Voordat je een dakterras gaat plaatsten dien je allereerst een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

Hoogte van een balustrade

De minimale hoogte van een balustrade is afhankelijk van het hoogte verschil tussen de vloer en het terras. Bij een hoogte verschil kleiner dan 1 meter is een balustrade niet verplicht. Bij een hoogte verschil van 1-13 meter dient een balustrade minimaal 100 cm hoog te zijn. Bij een hoogte verschil groter dan 13 meter is de wettelijke eis dat een balustrade minimaal 120 cm hoog is. Hoger mag natuurlijk altijd.

Openingen in een balustrade dakterras

Hoe mag een balustrade er nu eigenlijk wel of niet uitzien? Dit is afhankelijk van de situatie waarin de balustrade wordt toegepast. Zo mag er bijvoorbeeld geen opstap mogelijkheid tussen 10 en 70 cm van de terrasvloer zitten (industrie toepassingen uitgesloten). Openingen in het hekwerk mogen tot 70 cm vanaf de vloer geen diameter hebben groter dan 10 cm. Om die reden hebben onze stalen balustrades geen grotere opening tussen de spijlen dan 10 cm.

Onze RVS balustrades mogen maar in een beperkt aantal situaties worden toegepast. Neem hiervoor gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.