Hoe groot is een balkon

Hoe groot is een balkon?

Een balkon is een waardevolle buitenruimte die, ongeacht de grootte, de mogelijkheid biedt om van de buitenlucht te genieten en een persoonlijk toevluchtsoord te creëren. Maar hoe groot is een gemiddeld balkon eigenlijk? In dit artikel gaan we niet alleen in op de verschillende groottes van balkons, maar delen we ook tips over hoe je elke ruimte optimaal kunt benutten, ongeacht de afmetingen.

Verschillende Maten Balkons:

Hoe groot is een balkon
 1. Kleinere Balkons (Minder dan 5 m²): Kleine balkons zijn vaak te vinden in stedelijke appartementen. Met creativiteit kun je zelfs op een klein balkon een gezellige sfeer creëren. Denk aan inklapbare meubels, verticale tuinen en compacte accessoires.
 2. Gemiddelde Balkons (Tussen 5 m² en 10 m²): Dit zijn balkons die vaak bij woningen te vinden zijn. Hier kun je meer ruimte hebben voor zitmeubilair, en het is mogelijk om een kleine eethoek of een aantal plantenbakken toe te voegen.
 3. Grotere Balkons (Meer dan 10 m²): Luxere appartementen of woningen hebben soms balkons die meer ruimte bieden. Met voldoende vierkante meters kun je een buitenwoonkamer creëren met ruimte voor loungemeubels, een eettafel en decoratieve elementen.

Lees ook: Welke planten overleven op een balkon?

Tips voor het Optimaal Benutten van Balkonruimte:

 1. Multifunctioneel Meubilair: Kies voor meubels die meerdere functies hebben, zoals een opklapbare tafel die ook dienst kan doen als werkplek, of een bank met ingebouwde opbergruimte.
 2. Verticale Tuinen en Plantenbakken: Als de vloerruimte beperkt is, ga dan omhoog! Gebruik verticale tuinen, hangende plantenbakken of muurbevestigde rekken om groen toe te voegen zonder waardevolle vloerruimte in beslag te nemen.
 3. Sfeervolle Verlichting: Creëer een gezellige sfeer met sfeervolle verlichting. Hang lantaarns op, gebruik decoratieve lampjes of overweeg zelfs ingebouwde LED-verlichting voor een subtiele gloed.
 4. Textiel en Kussens: Maak je balkon comfortabel met textiel en kussens. Voeg kussens toe aan zitmeubilair en gebruik buitenkleden om de ruimte warmte te geven.
 5. Opklapbare Elementen: Maximaliseer de ruimte door gebruik te maken van opklapbare elementen zoals tafels en stoelen. Op die manier kun je ze eenvoudig opbergen wanneer je meer ruimte nodig hebt.
 6. Kleurgebruik: Gebruik kleur slim om de ruimte optisch te vergroten. Lichtere tinten kunnen een gevoel van ruimte creëren, terwijl heldere accenten de buitenruimte levendig maken.
 7. Aandacht voor Privacy: Overweeg het toevoegen van privacy-elementen, zoals bamboeschermen, textielpanelen of planten, om een gezellige en afgeschermde omgeving te creëren.
 8. Seizoensgebonden Decoratie: Verander de uitstraling van je balkon met seizoensgebonden decoratie. Denk aan kussens in zomerse kleuren of dekens in warme tinten voor de herfst.

Lees ook: Steigerhouten plantenbak

Hoe groot is een balkon

Ongeacht de grootte van je balkon, is het mogelijk om er een uitnodigende en functionele buitenruimte van te maken. Door slimme meubelkeuzes, creatief gebruik van verticale ruimte en aandacht voor details zoals verlichting en kleurgebruik, kun je een balkon creëren dat perfect past bij jouw wensen en behoeften. Dus, hoe groot je balkon ook is, maak er een plek van waar je graag tijd doorbrengt en geniet van de buitenlucht.