Welke planten overleven op een balkon

Welke planten overleven op een balkon?

Een balkon is een kostbaar stukje buitenruimte, en je kunt er veel meer mee doen dan je denkt. Of je nu een stadswoning hebt met een bescheiden balkon of een ruimer balkon op een landelijke locatie, het is een geweldige plek om groen toe te voegen en te ontspannen in de buitenlucht.

Plantenbakken aan de Balustrade

Een van de slimste manieren om planten toe te voegen aan je balkon is door gebruik te maken van plantenbakken die je aan de balustrade kunt hangen. Dit maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en brengt een groen uitzicht op ooghoogte.

Lees ook: Tuinieren op je balkon

Hang plantenbakken aan de reling en kies voor planten die verticaal groeien of over de randen van de bakken vallen. Hier zijn enkele suggesties:

Petunia’s

petunia's balkonplant

Petunia’s zijn prachtige, kleurrijke bloemen die opvallen. Ze gedijen goed in plantenbakken en vragen weinig onderhoud. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatige bewatering.

Aardbeien

aardbeienplant op balkon

Wat is er nu beter dan je eigen verse aardbeien plukken? Aardbeienplanten doen het geweldig in hangende bakken en je kunt in de zomer genieten van je eigen oogst.

Kruiden

kruiden op je balkon

Verse kruiden voegen niet alleen smaak toe aan je maaltijden, maar ze ruiken ook heerlijk. Overweeg om kruiden zoals basilicum, munt, en rozemarijn in plantenbakken te kweken.

Lees ook: Een moestuin op je balkon

Planten die Schaduw Verdragen

Niet elk balkon krijgt de hele dag zon. Sommige balkons hebben meer schaduw, afhankelijk van de oriëntatie en omliggende gebouwen. Gelukkig zijn er tal van schaduwminnende planten die het goed doen op zulke plekken. Hier zijn een paar ideeën:

Begonia’s

begonia op balkon

Begonia’s zijn prachtige schaduwplanten met felgekleurde bloemen. Ze gedijen in de schaduw en voegen een vrolijke noot toe aan je balkon.

Varens

varens op balkon

Varens zijn uitstekende keuzes voor schaduwrijke balkons. Hun weelderige groene bladeren voegen een vleugje natuur toe aan elke ruimte.

Vinca

vinca op balkon

Vinca, ook bekend als maagdenpalm, is een taaie plant die zowel in de zon als in de schaduw kan overleven. Het heeft mooie blauwe of paarse bloemen.

Lees ook: Balkon afschermen

De Balkonbar – Een Extraatje voor Je Buitenruimte

balkonbar

Een balkonbar is een slimme manier om je balkon om te toveren tot een gezellige plek om te ontspannen of gasten te ontvangen. Dit compacte meubelstuk kan worden bevestigd aan de reling of de muur en biedt een plek om drankjes of hapjes neer te zetten. Hier zijn een paar ideeën om je balkonbar op te fleuren met planten:

Klimop

Klimop is een geweldige keuze voor verticaal groen. Laat het langs de zijkanten van je balkonbar naar beneden kruipen voor een charmante uitstraling.

Krulvaren

Een kleine krulvaren in een hangende pot voegt een vleugje elegantie toe aan je balkonbar. Deze planten zijn dol op schaduwrijke plekken.

Siergrassen

siergrassen

Wil je wat kleur toevoegen aan je balkonbar? Kies dan voor siergrassen in potten. Ze wuiven in de wind en creëren een rustgevend geluid.

Hangende Vetplanten

Vetplanten zijn makkelijk te onderhouden en perfect voor hangende potten op je balkonbar. Ze komen in verschillende vormen en maten, en sommige hebben prachtige bloemen.

Welke planten overleven op een balkon?

Met de juiste planten en wat creativiteit kun je van je balkon een groen paradijs maken. Of je nu van zonnige bloemen, schaduwplanten of groene planten houdt, er is altijd een optie die past bij jouw balkon. En met een balkonbar wordt het plaatje helemaal compleet. Geniet van je stukje groen in de stad!

Lees ook: Klein balkon gezellig maken