Wat zet je op een balkon

Wat zet je op een balkon?

Een balkon is een waardevolle uitbreiding van je leefruimte, een plek waar je kunt ontspannen, genieten van de buitenlucht en een persoonlijk toevluchtsoord kunt creëren. Het inrichten van je balkon is een leuke en creatieve bezigheid, maar het kan ook uitdagend zijn om de juiste balans te vinden tussen esthetiek en functionaliteit. In dit artikel delen we inspirerende ideeën en praktische tips over wat je op een balkon kunt zetten om een gezellige, stijlvolle en functionele buitenruimte te creëren.

 1. Comfortabele Zitplaatsen: Het creëren van een comfortabele zithoek is een essentieel onderdeel van het inrichten van een balkon. Kies voor compacte meubelstukken zoals inklapbare bistrotafels en stoelen of een gezellige zitbank met zachte kussens. Opklapbare meubels zijn handig voor balkons met beperkte ruimte, omdat je ze kunt opbergen wanneer je ze niet gebruikt.
 2. Planten en Bloemen: Breng je balkon tot leven met groen! Planten in potten of hangende bloembakken voegen niet alleen kleur toe, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit en creëren een ontspannende sfeer. Overweeg verschillende soorten planten, zoals kruiden, bloeiende planten of kleine struiken, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht op je balkon.
 3. Kruiden- en Moestuin: Een klein kruiden- en moestuintje op je balkon is niet alleen praktisch, maar ook decoratief. Plant kruiden zoals basilicum, munt, en rozemarijn in potten of hangende plantenbakken. Voor groenten kun je denken aan tomaten, paprika’s of zelfs aardbeien in hangende potten.
 4. Verlichting: Breng sfeer op je balkon met buitenverlichting. Hang lichtslingers op, plaats enkele windlichten of kaarsen op tafels, of kies voor draagbare solarlampen. Verlichting zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer in de avond, maar maakt je balkon ook functioneel als de zon ondergaat.
 5. Buitenkleden en Kussens: Voeg textuur en comfort toe aan je balkon met buitenvloerkleden en zachte kussens. Kies materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden, zoals waterafstotende kussens en buitenvloerkleden van duurzame vezels. Dit maakt je zithoek niet alleen comfortabeler, maar ook stijlvoller.
 6. Opbergoplossingen: Optimaliseer de ruimte op je balkon met slimme opbergoplossingen. Kies voor multifunctionele meubels met ingebouwde opbergruimte of voeg decoratieve manden toe om kleinere items op te bergen. Een opgeruimd balkon oogt niet alleen mooier, maar is ook aangenamer om in te vertoeven.
 7. Parasol of Zonnescherm: Bescherm jezelf tegen de zon op warme dagen met een parasol of zonnescherm. Kies voor een opvouwbare parasol die je gemakkelijk kunt opbergen wanneer je hem niet nodig hebt. Dit zorgt voor een aangename schaduw en voorkomt oververhitting op je balkon.
 8. Kunst en Decoratie: Personaliseer je balkon met kunst en decoratieve elementen. Hang een buitenkunstwerk aan de muur, plaats decoratieve kussens met leuke patronen of voeg een buitenkleed met een interessant ontwerp toe. Kunst en decoratie geven je balkon karakter en reflecteren je persoonlijke stijl.
 9. Hangmat of Hangstoel: Voor ultieme ontspanning op je balkon kun je overwegen een hangmat of hangstoel op te hangen. Dit creëert een leuke en comfortabele plek om te loungen en te genieten van de zonsondergang. Zorg ervoor dat je bevestigingspunten stevig genoeg zijn.
 10. Wind- en Zonneschermen: Voeg extra privacy toe aan je balkon met wind- en zonneschermen. Kies voor lichte stoffen die de wind doorlaten maar toch beschutting bieden. Balkondoeken zijn handig en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de weersomstandigheden.

Tips bij het Inrichten van een Balkon:

Wat zet je op een balkon
 1. Balkonafmetingen: Meet de afmetingen van je balkon nauwkeurig voordat je meubels en decoraties kiest. Dit helpt je om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte en voorkomt dat het balkon te vol of rommelig oogt.
 2. Onderhoudsvriendelijke Opties: Overweeg onderhoudsvriendelijke opties bij het kiezen van meubels en planten. Kies voor duurzame materialen en planten die weinig onderhoud vereisen, vooral als je een druk schema hebt.
 3. Seizoensgebonden Veranderingen: Pas je balkoninrichting aan op basis van de seizoenen. Voeg warme dekens en kussens toe in de herfst en lente, en kies voor verfrissende kleuren en lichte stoffen in de zomer.
 4. Persoonlijke Stijl: Laat je persoonlijke stijl tot uiting komen op je balkon. Kies meubels, kleuren en decoraties die aansluiten bij je smaak en creëer zo een plek waar je je echt thuis voelt.
 5. Burenoverleg: Als je in een appartementencomplex woont, overleg dan met je buren voordat je grote veranderingen aanbrengt. Respecteer eventuele regels of richtlijnen met betrekking tot het inrichten van je balkon.
 6. Veiligheid: Zorg ervoor dat alle meubels en decoraties veilig zijn voor gebruik op een balkon. Zware voorwerpen moeten stevig worden bevestigd, en meubels moeten stabiel zijn om ongelukken te voorkomen.

Lees ook: Klein balkon gezellig maken

Wat zet je op een balkon?

Het inrichten van je balkon biedt eindeloze mogelijkheden om een persoonlijke en comfortabele buitenruimte te creëren. Of je nu gaat voor een weelderig groen balkon met planten en bloemen, een knusse loungeplek met zachte kussens en verlichting, of een combinatie van beide, het belangrijkste is dat je balkon een plek wordt waar je graag tijd doorbrengt. Met de juiste meubels, decoraties en planten kun je een oase van rust creëren, een plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en kunt genieten van de eenvoudige geneugten van de buitenlucht. Experimenteer, wees creatief en maak van je balkon een verlengstuk van je huis dat perfect past bij jouw levensstijl en persoonlijke smaak.

Lees ook: Balkon inrichten