hoe heet een balkon op de begane grond

Hoe heet een balkon op de begane grond?

Wanneer je denkt aan een balkon, stel je je waarschijnlijk een verhoogde, buitenruimte voor die aan een gebouw hangt, meestal boven de begane grond. Maar wat als je diezelfde buitenruimte hebt, maar dan op de begane grond? Wat is de juiste term voor zo’n structuur? In dit blogbericht duiken we in de terminologie en het concept van een balkon op de begane grond, en verkennen we de verschillende benamingen en hun nuances.

Het begrip ‘balkon’

Laten we eerst kijken naar wat een balkon precies is. Een balkon is een platform dat uit de muur van een gebouw steekt en wordt ondersteund door pilaren of beugels. Het bevindt zich meestal op een hogere verdieping en biedt een buitenruimte waar bewoners van het uitzicht kunnen genieten, planten kunnen kweken, of gewoon kunnen ontspannen.

Lees ook: Aanbouw met dakterras

Wat is een balkon op de begane grond?

Een balkon op de begane grond wordt vaak een terras genoemd. Terrassen zijn buitenruimtes die direct op de grond zijn gebouwd, meestal zonder de verhoging die een traditioneel balkon kenmerkt. Ze kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, zoals steen, hout, of tegels, en zijn vaak omgeven door een hek of balustrade.

Verschillende benamingen voor een balkon op de begane grond

Hoewel ’terras’ de meest gebruikelijke term is voor een buitenruimte op de begane grond, zijn er ook andere benamingen en nuances die afhankelijk zijn van de context en de specifieke kenmerken van de ruimte.

 1. Terras Een terras is een geplaveide buitenruimte die direct aan een gebouw grenst. Het wordt vaak gebruikt voor ontspanning, dineren, en het ontvangen van gasten. Terrassen zijn meestal groter dan balkons en kunnen verschillende niveaus of secties hebben.
 2. Patio Een patio is een binnenplaats of een verhard buitengedeelte dat vaak grenst aan een huis. In tegenstelling tot een terras, kan een patio omsloten zijn door muren of een afscheiding. De term ‘patio’ wordt vaak geassocieerd met Spaanse en Latijns-Amerikaanse architectuur, waar binnenplaatsen een belangrijk onderdeel zijn van het huisontwerp.
 3. Veranda Een veranda is een overdekte buitenruimte die meestal aan de voorkant of achterkant van een huis ligt. Het heeft een dak en vaak ook balustrades of hekwerken. Veranda’s zijn ontworpen voor ontspanning en bieden bescherming tegen de zon en regen.
 4. Binnentuin Een binnentuin is een tuin die zich binnen de muren van een gebouw bevindt, vaak omsloten door de structuur zelf. Dit type ruimte biedt een serene en beschutte buitenomgeving zonder daadwerkelijk verhoogd te zijn zoals een traditioneel balkon.

Lees ook: Balkon laten bouwen

Kenmerken van een terras

Een terras heeft specifieke kenmerken die het onderscheiden van andere soorten buitenruimtes:

 1. Direct op de grond Terrassen bevinden zich direct op de grond, zonder verhoging. Dit maakt ze toegankelijker dan balkons en ideaal voor mensen die geen trappen willen of kunnen beklimmen.
 2. Materialen Terrassen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals beton, tegels, baksteen, of hout. De keuze van het materiaal hangt vaak af van esthetische voorkeuren en het klimaat.
 3. Gebruik Terrassen worden gebruikt voor een breed scala aan activiteiten, zoals buiten dineren, zonnebaden, tuinieren, en het ontvangen van gasten. Ze bieden vaak meer ruimte dan balkons, waardoor ze veelzijdiger zijn.
 4. Omheining Hoewel terrassen soms omheind zijn, hebben ze meestal geen dak, wat ze blootstelt aan de elementen. Om schaduw te bieden, kunnen parasols, pergola’s of luifels worden gebruikt.

Voordelen van een terras

Een terras biedt verschillende voordelen ten opzichte van een traditioneel balkon:

 1. Ruimte Terrassen zijn meestal groter dan balkons, wat meer ruimte biedt voor meubels, planten, en andere buitenactiviteiten.
 2. Toegankelijkheid Omdat terrassen op de grond liggen, zijn ze toegankelijker voor mensen met mobiliteitsproblemen. Er zijn geen trappen of verhogingen om te overwinnen.
 3. Veelzijdigheid De grotere ruimte en het directe contact met de tuin of het landschap maken terrassen ideaal voor een breed scala aan activiteiten, van dineren tot tuinieren.
 4. Esthetiek Een goed ontworpen terras kan de esthetiek van je huis verbeteren en een naadloze overgang tussen binnen- en buitenruimte creëren.

Hoe richt je een terras in?

Het inrichten van een terras kan een leuke en creatieve taak zijn. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je terras te halen:

 1. Meubilair Kies comfortabel en duurzaam buitenmeubilair dat bestand is tegen de elementen. Overweeg zitgroepen, ligstoelen, en een eettafel met stoelen als je van plan bent om buiten te dineren.
 2. Groen Planten kunnen je terras een levendige en uitnodigende sfeer geven. Overweeg bloembakken, potten, en klimplanten om kleur en textuur toe te voegen.
 3. Schaduw Zorg voor voldoende schaduw op je terras om het comfortabel te houden, vooral tijdens warme zomerdagen. Parasols, pergola’s, en luifels zijn effectieve oplossingen.
 4. Verlichting Goede verlichting kan de sfeer op je terras verbeteren en het gebruik ervan na zonsondergang mogelijk maken. Overweeg sfeerverlichting, zoals lantaarns, LED-strips, en solar lampen.
 5. Decoratie Voeg persoonlijke accenten toe, zoals kussens, tapijten, en kunstwerken, om je terras een huiselijke en gezellige uitstraling te geven.

Conclusie

Een balkon op de begane grond wordt meestal een terras genoemd, maar afhankelijk van de context en de specifieke kenmerken kan het ook een patio, veranda, of binnentuin worden genoemd. Elk van deze termen heeft zijn eigen nuances en toepassingsgebieden, maar ze delen allemaal het gemeenschappelijke doel om een aangename en functionele buitenruimte te bieden.

Terrassen bieden talloze voordelen, waaronder extra ruimte, toegankelijkheid, veelzijdigheid en esthetische waarde. Door een terras goed in te richten met comfortabel meubilair, planten, schaduwoplossingen, verlichting en decoratie, kun je een prachtige buitenruimte creëren waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Of je nu een terras, patio, veranda, of binnentuin hebt, het belangrijkste is dat je een ruimte hebt waar je kunt ontspannen, entertainen en genieten van de buitenlucht. Dus, als je ooit hebt geworsteld met de terminologie van buitenruimtes op de begane grond, hoop ik dat dit blogbericht je een duidelijker beeld heeft gegeven.

Lees ook: Aanbouw architect