Houten vlonder op balkon

Houten Vlonder voor je Balkon

Met de stedelijke leefomgevingen van vandaag de dag is het balkon vaak een kostbaar stukje buitenruimte. Of je nu in een appartement, loft of een huis met meerdere verdiepingen woont, het balkon biedt een kans om de frisse lucht op te snuiven en te genieten van het buitenleven zonder je eigen huis te verlaten. Een geweldige manier om dit kleine stukje natuur nog aantrekkelijker te maken, is door het toevoegen van een houten vlonder. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen, de installatie en het onderhoud van een houten vlonder voor je balkon.

Voordelen van een Houten Vlonder:

Hardhouten vlonder op dakterras in Amsterdam
 1. Esthetische Waarde: Een houten vlonder voegt warmte en schoonheid toe aan je balkon. Het natuurlijke karakter van hout creëert een gezellige en uitnodigende sfeer. Daarnaast biedt het verschillende mogelijkheden op het gebied van ontwerp en afwerking, zodat je je balkon kunt personaliseren op een manier die past bij jouw stijl.
 2. Warmte-isolatie: Hout heeft van nature isolerende eigenschappen. Door een houten vlonder op je balkon te installeren, kun je een comfortabele ondergrond creëren die minder koud aanvoelt dan bijvoorbeeld beton. Dit is vooral prettig tijdens koelere seizoenen, waardoor je langer van je balkon kunt genieten.
 3. Verhoging van Woonruimte: Een houten vlonder vergroot de bruikbare oppervlakte van je woning. Het biedt extra ruimte om buiten te zitten, te ontspannen of zelfs wat potplanten neer te zetten. Voor mensen met beperkte binnenruimte is een houten vlonder een slimme en effectieve manier om de leefruimte uit te breiden.
 4. Onderhoudsvriendelijk: Moderne houten vlonders zijn vaak behandeld met beschermende coatings die hen bestand maken tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Hierdoor is het onderhoud minimaal in vergelijking met andere materialen. Regelmatig vegen en af en toe reinigen met milde zeep zijn vaak voldoende om je houten vlonder in topconditie te houden.

Lees ook: Glazen balustrade en vlonder in Kampen

Installatie van een Houten Vlonder:

 1. Voorbereiding van het Balkon: Voordat je begint met de installatie, is het belangrijk om het balkon goed voor te bereiden. Verwijder eventuele bestaande bekleding en controleer de structurele integriteit van het balkon. Zorg ervoor dat het oppervlak vlak en stevig is voordat je de houten vlonder gaat plaatsen.
 2. Keuze van het Hout: Bij het kiezen van het hout voor je vlonder moet je rekening houden met factoren zoals duurzaamheid, weerstand tegen insecten en schimmel, evenals esthetische overwegingen. Populaire keuzes zijn hardhoutsoorten zoals Bankirai, Teak of Ipe vanwege hun natuurlijke weerstand tegen verval.
 3. Onderbouw en Ondersteuning: Een solide onderbouw is essentieel voor een duurzame houten vlonder. Gebruik drukgeïmpregneerd hout voor de onderbouw, en zorg ervoor dat het goed bevestigd is aan de onderliggende structuur van het balkon. Zorg voor voldoende ventilatie onder de vlonder om schimmelvorming te voorkomen.
 4. Installatie van de Vlonderplanken: Plaats de vlonderplanken evenwijdig aan de lengte van het balkon om een strakke uitstraling te creëren. Houd tussen de planken kleine openingen om waterafvoer te bevorderen. Bevestig de planken stevig aan de onderbouw met roestvrijstalen schroeven om roestvorming te voorkomen.

Lees ook: Hardhouten vlonder in Amsterdam

Onderhoud van een Houten Vlonder:

 1. Regelmatige Reiniging: Het is belangrijk om je houten vlonder regelmatig te reinigen om vuil en stof te verwijderen. Gebruik een bezem of bladblazer om oppervlakkig vuil te verwijderen, en reinig de vlonder indien nodig met een milde zeepoplossing.
 2. Jaarlijkse Inspectie: Voer jaarlijks een grondige inspectie uit van je houten vlonder. Controleer op eventuele beschadigingen, losse planken of roestvorming op de bevestigingen. Vervang indien nodig beschadigde delen en voer reparaties uit om de levensduur van de vlonder te verlengen.
 3. Seizoensgebonden Onderhoud: In verschillende seizoenen kan je vlonder verschillende uitdagingen tegenkomen. In de herfst kunnen bladeren zich ophopen en vocht vasthouden, terwijl de zomer zonneschade kan veroorzaken. Pas je onderhoudsritueel aan op basis van de specifieke behoeften van je houten vlonder.

Lees ook: Houten vlonders reinigen

Houten vlonder voor je balkon

Hardhouten vlonder kampen

Een houten vlonder voor je balkon is niet alleen een functionele toevoeging, maar ook een esthetische upgrade die de algehele waarde van je woonruimte verhoogt. Met de juiste materialen, zorgvuldige installatie en regelmatig onderhoud, kun je jarenlang genieten van een prachtig balkon dat naadloos aansluit bij je levensstijl. Dus, waar wacht je nog op? Maak van je balkon een oase van rust en geniet van de buitenlucht in stijl met een houten vlonder.

Lees ook: Rubberen tegeldragers vlonder