soorten vloeren voor een dakterras

Soorten vloeren voor een dakterras

Een dakterras is een waardevolle buitenruimte die, met de juiste vloerkeuze, kan worden omgetoverd tot een oase van comfort en stijl. Bij het kiezen van de ideale vloer voor jouw dakterras zijn er verschillende factoren om te overwegen, waaronder duurzaamheid, esthetiek en de specifieke kenmerken van het dak. In dit uitgebreide blogbericht verkennen we enkele populaire vloeropties voor dakterrassen, met een speciale focus op betontegels, keramische tegels en vlondervloeren (hardhout en kunststof), en benadrukken we het belang van speciale dragers voor tegels op dakterrassen.

Betontegels: Robuustheid en Duurzaamheid

1. Eigenschappen van Betontegels

Betontegels zijn een populaire keuze voor dakterrassen vanwege hun robuustheid en duurzaamheid. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, eenvoudig te reinigen en hebben over het algemeen een lange levensduur.

2. Voordelen

 • Sterkte en Duurzaamheid: Betontegels zijn bestand tegen zware belastingen en slijtage, waardoor ze ideaal zijn voor veelgebruikte buitenruimtes.
 • Onderhoudsarm: Eenvoudig schoon te maken met water en zeep, wat resulteert in een onderhoudsarme vloer.
 • Veelzijdigheid in Ontwerp: Beschikbaar in verschillende kleuren, texturen en formaten, waardoor je jouw dakterras kunt aanpassen aan jouw persoonlijke stijl.

3. Overwegingen bij het Gebruik van Betontegels op Dakterrassen

 • Gewicht: Betontegels zijn zwaarder dan sommige andere vloeropties, dus het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het dak de extra belasting kan dragen.
 • Isolatie: Omdat betontegels warmte kunnen absorberen, is het raadzaam om na te denken over isolatie, vooral als het dakterras direct boven leefruimtes ligt.

Lees ook: Hardhouten vlonder in Amsterdam

Keramische Tegels: Stijlvolle Elegantie

Soorten vloeren dakterras keramiek

1. Kenmerken van Keramische Tegels

Keramische tegels zijn geliefd om hun esthetische aantrekkingskracht en veelzijdigheid. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen, waardoor je jouw dakterras een stijlvolle uitstraling kunt geven.

2. Voordelen

 • Esthetiek: Keramische tegels bieden een luxe uitstraling en kunnen het dakterras een elegant en modern karakter geven.
 • Onderhoudsarm: Net als betontegels zijn keramische tegels eenvoudig te reinigen en te onderhouden.
 • Kleurechtheid: Ze behouden langdurig hun kleur, zelfs onder invloed van zonlicht.

3. Overwegingen bij het Gebruik van Keramische Tegels op Dakterrassen

 • Gewicht: Hoewel lichter dan betontegels, zijn keramische tegels nog steeds substantieel, dus het is essentieel om de dakbelasting te beoordelen.
 • Gladheid: Bij regen kunnen keramische tegels glad worden. Overweeg een antislipbehandeling om de veiligheid te waarborgen.

Vlondervloeren: Natuurlijke Warmte van Hout

1. Kenmerken van Vlondervloeren

Vlondervloeren, vervaardigd uit hardhout of kunststof, brengen een warme, natuurlijke uitstraling naar dakterrassen. Ze zijn populair vanwege hun esthetiek en comfort.

2. Voordelen

 • Esthetische Warmte: Hardhouten vlondervloeren voegen een natuurlijke, warme uitstraling toe aan het dakterras.
 • Comfortabel: Hout voelt comfortabel aan onder de voeten en heeft een isolerende werking, wat het aangenaam maakt, zelfs bij koelere temperaturen.
 • Lichtgewicht: In vergelijking met tegels zijn vlondervloeren over het algemeen lichter, wat gunstig kan zijn voor het dak.

3. Overwegingen bij het Gebruik van Vlondervloeren op Dakterrassen

 • Onderhoud: Hardhout vereist regelmatig onderhoud, zoals het aanbrengen van olie om de levensduur te verlengen.
 • Krimp en Uitzetting: Hout reageert op vocht en temperatuur, dus zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor krimp en uitzetting.

Lees ook: Houten balkonvloer

Speciale Dragers voor Tegels op Dakterrassen

Wat is een tegeldrager

1. Waarom Speciale Dragers?

Het gebruik van speciale tegeldragers voor tegels op dakterrassen is essentieel om verschillende redenen. Deze dragers bieden:

 • Egalisatie: Ze compenseren oneffenheden in het dakoppervlak en zorgen voor een gelijkmatige ondergrond voor de vloer.
 • Waterafvoer: Ze creëren ruimte onder de vloer voor waterafvoer, wat voorkomt dat water zich ophoopt en de onderliggende dakbedekking beschadigt.
 • Ventilatie: Speciale dragers zorgen voor voldoende ventilatie, waardoor de vloer sneller kan drogen na regen en de levensduur van de vloer wordt verlengd.
 • Gewichtsverdeling: Ze helpen het gewicht van de vloer gelijkmatig te verdelen, waardoor de druk op het dak wordt verminderd.

Kies Slim, Geniet Lang

Bij het kiezen van de juiste vloer voor jouw dakterras is het cruciaal om rekening te houden met de specifieke behoeften van het dak, evenals jouw persoonlijke voorkeuren voor stijl en functionaliteit. Of je nu gaat voor de robuuste duurzaamheid van betontegels, de stijlvolle elegantie van keramische tegels of de natuurlijke warmte van vlondervloeren, vergeet niet om speciale dragers te overwegen om de levensduur van jouw dakterrasvloer te verlengen. Met de juiste keuzes creëer je niet alleen een stevige basis voor jouw buitenruimte, maar ook een plek waar je langdurig van kunt genieten.

Lees ook: Houten vlonders reinigen