tuinieren op je balkon

Tuinieren op je balkon

Niks leukers dan een balkon vol met plantjes en bloemen. Je balkon wordt er niet alleen gezelliger van, maar het kan ook helpen om tussen de plantjes te zitten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je helemaal tot rust komt als je tussen het groen zit. Tuinieren op je balkon is ontspannen.

Mensen vinden het vaak lastig om hun balkon in te richten. Ze hebben het idee dat je alleen kan tuinieren als je een tuin hebt. Niks is minder waar. Met een balkon kan je diverse kanten op. Wil je het liefst een groen balkon en wil je met je vingers in de aarde kunnen zitten dan kan dit als je een balkon hebt ook. 

Er zijn verschillende opties om te tuinieren op je balkon waar je hieronder verder over kan lezen.

Tuinieren op je balkon

Als je een groen balkon wil creëren en een divers assortiment aan plantjes wilt groeien dan zijn er een aantal stappen die daar aan vooraf gaan.

Waar komt de zon vandaag?

Allereerst is het goed om te oriënteren hoe het weer je balkon beïnvloed. Waar schijnt bijvoorbeeld de zon op je balkon? En heb je vaak harde wind op je balkon? Als je dit weet kan je kiezen waar je, je planten wilt groeien. Kies je voor plantjes die veel zon nodig hebbend kan je die op de juiste plek op je balkon neerzetten. Zijn er plantjes die niet goed tegen harde wind kunnen dan probeer je die ergens neer te zetten of hangen waar de wind niet of nauwelijks komt. 

Beschikbare ruimte op je balkon

Het kan even puzzelen zijn als je begint met het creëren van jouw groene balkon. Het klinkt natuurlijk leuk om te kijken waar de zon schijnt en waar de wind door je balkon waait, maar dat is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Er moet ook ruimte zijn op je balkon om plantjes op die plekken te zetten. Wellicht kan je ruimte maken. Is dit geen optie kies dan voor plantjes die bestendig zijn tegen het weer op jouw balkon. 

Balkon tuin ontwerpen

Voordat je aan je moestuin begint kan het handig zijn om vooraf een ontwerp te maken. Je kan veel meer met je balkon dan je denkt. Zo kan je kiezen voor een type vloer (bestraten of vlonderen), de type planten die je wilt, verlichting, kleur, meubels etc. 

Potten en bakken

Je kan jouw gekozen planten in potten en bakken planten. Stop er wat potgrond in en wat water, plant je plantje en klaar is kees. Het leuke van potten en bakken is dat ze in veel verschillende soorten, maten en stylen verkrijgbaar zijn. Het oog wil niet alleen iets maar de planten ook. Sommige planten hebben bijvoorbeeld grotere wortels waardoor ze in een grotere pot geplant moeten worden. Tevens zijn er verschillende bloembakken die aan je balustrade of balkonhekwerk gemonteerd kan worden.

Potgrond

Plantjes laten groeien op je balkon in potgrond is anders dan in vruchtbare aarde. Wil je, je planten een zo’n groot mogelijke kans geven om gezond en sterk te laten worden kies dan voor een kwalitatieve potgrond. Er zijn veel verschillende soorten potgrond te koop. Kies je voor een natuurlijke potgrond die rijk is aan voedingsstoffen dan geef je jouw planten al een voorsprong.

Onderhouden

Wellicht vanzelfsprekend maar geheel niet onbelangrijk is het onderhouden van je balkon tuin. Net als iedere andere tuin vraagt jouw balkon tuin liefde en verzorging. Je zal je plantjes water moeten geven en op zijn tijd zullen plantjes bijvoorbeeld gesnoeid moeten worden. Kijk je elke dag even wat jouw planten nodig hebben dan ben je wel onderweg voor een succesvolle balkon tuin. 

Het komt er op neer dat tuinieren op je balkon zeker mogelijk is. Er zijn veel verschillende opties hiervoor waar jij je creativiteit op los kunt laten.