Hoe moet je haardhout opslaan

Hoe moet je haardhout opslaan?

Ben je net begonnen met het gebruik van een houtkachel of open haard? Of ben je op zoek naar manieren om je haardhout langer mee te laten gaan? Dan is het opslaan van je haardhout op de juiste manier essentieel. In dit artikel zal ik je laten zien hoe je jouw haardhout het beste kunt opslaan om ervoor te zorgen dat het droog blijft en lang meegaat.

Haardhout opslaan op de juiste locatie

Hoe moet je haardhout opslaan

Allereerst is het belangrijk om een goede plek te kiezen om je haardhout op te slaan. Het beste is om een droge, geventileerde ruimte te kiezen die beschermd is tegen wind en regen. Bijvoorbeeld een schuur, garage of een overdekte houtopslag. Het is belangrijk om het hout niet direct op de grond te plaatsen, want hierdoor kan vocht optrekken in het hout. Plaats het hout op een pallet of gebruik houten balken om het van de grond te houden.

Houd rekening met de wind

Zorg ervoor dat er genoeg luchtstroom rondom het hout is. Hierdoor kan vocht dat eventueel nog in het hout zit, ontsnappen en kan er geen schimmelvorming ontstaan. Plaats het hout daarom niet te dicht op elkaar, maar houd ook ruimte tussen de stapels. Zo kan er lucht tussen de stukken hout circuleren.

Haardhout opslaan in een droge omgeving

Het is belangrijk om het hout op te slaan in een droge omgeving. Dit kan door het hout op te slaan in een droge schuur, maar je kunt ook een hoes of zeil gebruiken om het hout af te dekken en te beschermen tegen regen en sneeuw. Het gebruik van een hoes is echter niet aan te raden als er nog vocht in het hout zit, want hierdoor kan het vocht niet ontsnappen en kan er schimmelvorming ontstaan. Het is dus belangrijk om het hout eerst goed te laten drogen voordat je het afdekt.

Gebruik altijd droog hout

Hoe moet je haardhout opslaan

Het is vanzelfsprekend, maar toch belangrijk om te noemen: kies voor droog hout. Dit hout brandt beter, geeft meer warmte af en rookt minder. Haal het hout dus niet direct uit het bos en sla het niet meteen op, maar laat het hout eerst goed drogen. Dit kun je doen door het hout op een droge en geventileerde plek te leggen en het regelmatig om te draaien.

Haardhout kopen

Bestel haardhout eenvoudig online in onze webshop. We hebben diverse soorten haardhout. Hieronder vind je de beschikbare soorten.

Berekenhout

berkenhout op pallet

Ongeveer 2 kuub berekenhout gestapeld op pallet.

Essenhout

essenhout op pallet

Ongeveer 2 kuub essenhout gestapeld op pallet.

Haagbeuk

pallet haagbeuk

Ongeveer 2 kuub haagbeuk stookhout gestapeld op pallet.

Stapel het haardhout op de juiste manier

Het op de juiste manier stapelen van het hout kan ervoor zorgen dat het hout beter droogt. Stapel het hout in een rij en zorg ervoor dat de stukken hout haaks op elkaar liggen. Hierdoor kan er meer lucht tussen het hout circuleren. Zorg er ook voor dat de stapel niet te hoog wordt, want hierdoor kan het hout instorten en kan de stapel instabiel worden. Een hoogte van ongeveer 1,2 meter is een goede richtlijn.

Ontdek ook: Haardhoutberging

Gebruik seizoenshout

Seizoenshout is hout dat minimaal één jaar gedroogd heeft en daardoor een laag vochtgehalte heeft. Dit hout brandt beter dan vers gekapt hout en is minder schadelijk voor het milieu. Het is dus aan te raden om seizoenshout te gebruiken en het hout minimaal één jaar te laten drogen voordat je het gaat gebruiken.

Controleer het hout regelmatig

Controleer het hout regelmatig op vochtgehalte en eventuele schimmelvorming. Het is aan te raden om het hout minimaal één keer per maand te controleren en het hout om te draaien om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig droogt. Als er schimmelvorming is, is het belangrijk om het aangetaste hout weg te gooien en de oorzaak van de schimmel te onderzoeken.

Lees ook: stookhout kopen

Zo moet je haardhout opslaan

Het op de juiste manier opslaan van haardhout kan ervoor zorgen dat het langer meegaat en beter brandt. Kies de juiste locatie, houd rekening met luchtstroom, zorg voor een droge omgeving, kies voor droog hout, stapel het hout op de juiste manier, maak gebruik van seizoenshout en controleer het hout regelmatig. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je altijd genoeg droog haardhout hebt om je huis warm te houden tijdens de koude wintermaanden.

Types Haardhoutopslag

Hieronder vind je een overzicht van onze stalen haardhout opslagen die geschikt zijn om buiten te gebruiken. Standaard is het staal thermisch verzinkt, maar eventueel kunnen ze worden gepoedercoat in een RAL kleur naar keuze.

Houtopslag HH07

Deze houtopslag is gemaakt van staal en voorzien van een gaaswerk in de zijvakken.

Houtopslag HH08

Mooie stalen houtopslag met verticale spijlen in de zijvakken.

Houtopslag HH09

Houtopslag met prachtig cortenstalen snijwerk in de zijwanden.

Houtopslag HH10

Deze houtopslag is gemaakt uit staal en heeft een RVS dak. Ideaal voor haardhout.