Waarom heet het een Frans balkon

Waarom heet het een Frans balkon?

Een Frans balkon is een charmant architectonisch element dat je vaak ziet in stedelijke gebieden en appartementen. Ondanks de naam, is een Frans balkon niet altijd afkomstig uit Frankrijk. Maar waarom noemen we het dan een Frans balkon? In dit blogbericht duiken we in de geschiedenis, kenmerken en culturele context van het Franse balkon om deze vraag te beantwoorden.

Wat is een Frans balkon?

Een Frans balkon, ook wel een Juliet-balkon genoemd, is een soort balkon dat meestal uit niet meer bestaat dan een deur die naar buiten opent, met een balustrade of hekwerk direct aan de buitenkant. Er is geen uitstapruimte zoals bij een traditioneel balkon; het is eerder een sierlijk element dat licht en lucht binnenlaat zonder dat er daadwerkelijk buitenruimte is om op te staan.

Kenmerken van een Frans balkon

 1. Balustrade of hekwerk: Het belangrijkste kenmerk van een Frans balkon is de balustrade, die direct aan de buitenkant van de deur is bevestigd. Dit hekwerk kan variëren van eenvoudig tot zeer gedetailleerd en decoratief, vaak met smeedijzeren ontwerpen.
 2. Dubbele deuren: Een Frans balkon heeft meestal dubbele deuren die naar buiten openen, waardoor het interieur meer licht en lucht krijgt. Deze deuren kunnen van glas zijn, waardoor ze een open en ruimtelijk gevoel creëren, zelfs zonder echte buitenruimte.
 3. Geen uitstapruimte: In tegenstelling tot traditionele balkons, heeft een Frans balkon geen platform om op te staan. Het is meer een esthetisch element dan een functionele buitenruimte.

Lees ook: Frans balkonhek fabrikant

De oorsprong van het Franse balkon

De term “Frans balkon” komt waarschijnlijk voort uit de associatie met Franse architecturale stijlen en de populariteit van dit type balkon in Frankrijk en andere delen van Europa. Hoewel de exacte oorsprong niet helemaal duidelijk is, zijn er enkele redenen waarom het Frans balkon deze naam heeft gekregen:

 1. Franse architectuur: In de Franse steden, vooral in Parijs, zie je vaak gebouwen met deze sierlijke balkons. De Franse stijl van stedelijke appartementen, met hun hoge plafonds en grote ramen, leent zich perfect voor de toevoeging van een Frans balkon. Deze balkons voegen niet alleen een esthetische waarde toe, maar ook functionele voordelen zoals extra ventilatie en licht.
 2. Renaissance en Barok invloed: Tijdens de Renaissance en Barokperiode werden Franse balkons populair in de architectuur. Deze stijlen legden de nadruk op symmetrie, licht, en luchtigheid, wat het gebruik van grote ramen en balkons bevorderde. De Franse balkons pasten perfect in deze architectonische trends.
 3. Cultuur en romantiek: De naam “Juliet-balkon” verwijst naar de beroemde scène uit William Shakespeare’s “Romeo and Juliet”, waarin Juliet op haar balkon staat en praat met Romeo. Hoewel het verhaal zich in Italië afspeelt, heeft de associatie met romantiek en balkonliefdes de naam “Frans balkon” versterkt vanwege de romantische en sierlijke uitstraling.

De voordelen van een Frans balkon

Hoewel een Frans balkon niet dezelfde functionaliteit biedt als een traditioneel balkon, heeft het verschillende voordelen die het een populaire keuze maken in stedelijke woningen:

 1. Licht en ventilatie: Franse balkons laten meer licht en lucht binnen in een kamer, wat vooral gunstig is in appartementen en stedelijke woningen waar ruimte schaars is. De dubbele deuren kunnen volledig worden geopend, waardoor frisse lucht en natuurlijk licht naar binnen kunnen stromen.
 2. Ruimtelijk effect: Door het toevoegen van een Frans balkon kan een kamer groter en ruimer aanvoelen. Het zicht naar buiten wordt vergroot en het gevoel van een buitenruimte wordt gecreëerd, zelfs zonder een daadwerkelijke plek om te staan.
 3. Esthetiek: Franse balkons voegen een sierlijk en elegant element toe aan de buitenkant van een gebouw. De decoratieve balustrades en de stijl van de deuren dragen bij aan de algehele uitstraling van het gebouw, waardoor het aantrekkelijker wordt.
 4. Kosten en onderhoud: In vergelijking met traditionele balkons zijn Franse balkons goedkoper en vereisen ze minder onderhoud. Er is geen platform dat regelmatig moet worden schoongemaakt of gerepareerd, en de installatiekosten zijn doorgaans lager.

De populariteit van Franse balkons wereldwijd

Hoewel Franse balkons hun oorsprong hebben in Europese architectuur, zijn ze wereldwijd populair geworden. In moderne stedelijke ontwikkeling worden ze vaak gebruikt in hoogbouw en appartementen om bewoners een gevoel van buitenruimte te bieden zonder de noodzaak van een volledig balkon.

In steden als New York, Tokyo, en Londen, waar ruimte beperkt en kostbaar is, bieden Franse balkons een praktische oplossing voor bewoners die willen genieten van frisse lucht en natuurlijk licht. De esthetische waarde van deze balkons maakt ze ook populair in hotels en commerciële gebouwen, waar ze bijdragen aan de visuele aantrekkingskracht van de gevels.

Lees ook: Frans balkonhek op maat

Tips voor het inrichten van een Frans balkon

Hoewel je geen ruimte hebt om meubels neer te zetten, kun je een Frans balkon toch op verschillende manieren decoreren om het aantrekkelijker te maken:

 1. Plantenbakken: Hangende plantenbakken of smalle plantenbakken aan de balustrade kunnen groen en kleur toevoegen aan je balkon. Kies voor planten die goed gedijen in jouw klimaat en lichtomstandigheden.
 2. Lichtjes: Sfeerverlichting zoals LED-strips of kleine lantaarns kunnen ’s avonds een gezellige sfeer creëren. Zorg ervoor dat de verlichting geschikt is voor buitengebruik.
 3. Decoratieve hekwerken: Als je balustrade eenvoudig is, kun je overwegen om decoratieve elementen toe te voegen, zoals kunstwerken of textiel, om het visueel aantrekkelijker te maken.
 4. Raamdecoratie: Gebruik gordijnen of jaloezieën die je gemakkelijk kunt openen om het meeste uit het licht en de lucht te halen die het Franse balkon biedt.

Conclusie

Een Frans balkon is een elegant en functioneel architectonisch element dat niet alleen de esthetiek van een gebouw verbetert, maar ook praktische voordelen biedt zoals verbeterde ventilatie en lichtinval. Hoewel de naam doet vermoeden dat het specifiek Frans is, komt het concept voort uit bredere Europese architecturale trends die licht, lucht en schoonheid benadrukken. Of je nu in een drukke stad woont of een rustige buitenwijk, een Frans balkon kan een waardevolle toevoeging zijn aan je huis, die charme en functionaliteit combineert.

Lees ook: Frans balkonhek laten plaatsen