balkon hekwerk verven

Balkon hekwerk verven

Je kan er niet omheen. Na een tijdje is je hekwerk toe aan een nieuw likje verf. Zodra je hieraan begint is het fijn om te weten wat voor verf jouw type balkonhek nodig heeft. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je, je balkon hekwerk opnieuw gaat verven. Hieronder volgt een stappenplan hoe je jouw balkon hekwerk weer kan doen uitzien als nieuw. 

1. Kies de juiste verfsoort

Hekwerken kunnen uit diverse materialen bestaan waar op de ene type lak of verf beter blijft zitten dan op een andere.

– Staal, smeedijzer en gietijzer kan je het beste verven met metaallak. Deze metalen zijn gevoeliger voor roest dan andere metalen.
– Gegalvaniseerd metaal, RVS, aluminium en zink kan je het beste verven met aluzinc lak. Deze metalen zullen niet zo snel roesten.

Vind je het lastig om het type metaal waar jouw hekwerk uit bestaat te onderscheiden dan kan je er een magneet tegen aanhouden. Bij staal, smeedijzer en gietijzer zal de magneet blijven hangen. 

2. Hoe ziet je balkon hekwerk er nu uit?

Ziet je balkon hekwerk er nog prima uit maar wil je bijvoorbeeld veranderd van kleur dan kan je in principe direct beginnen met schilderen. Het wordt wel aangeraden om eerst een klein stukje verf aan te brengen en te kijken hoe deze opdroogt. Gaat het rimpelen of laat de verf los dan is het aan te raden om de oude verf eerst te verwijderen.

3. Verwijder de oude verf

Laat de oude verflaag los of is het gaan roesten dan kan je de oude verf het beste eerst verwijderen. Doe je dit niet dan zal je altijd oneffenheden blijven zien. Oude verf kan je op verschillende manieren verwijderen. Je kan gebruik maken van een staalborstel en/of verfkrabber. Er bestaan ook middelen die je laat intrekken waardoor de verf makkelijker te verwijderen is. Dit is een afbijtmiddel. Ben je van plan om het oude verf te verwijderen gebruik dan voor je eigen veiligheid handschoenen, een veiligheidsbril en een stofkapje.

4. Schuur het balkon hekwerk

Na dat je de oude verf verwijderd hebt kan je het hek schuren. Doe dit met een schuurmachine of een schuurblok. Beschik je alleen over schuurpapier dan kan dit ook. Zorg ervoor dat je na het schuren het schuurstof verwijderd zodat het niet in je nieuwe verf blijft plakken.

5. Repareren van het balkonhek

Het kan voorkomen dat balkonhekken beschadigd zijn. Schilder je hierover heen dan blijf je dit hoogstwaarschijnlijk zien. Om dit te voorkomen kan je oneffenheden opvullen met metaalplamuur. Zorg ervoor dat de plamuur helemaal droog is voordat je begint met verven.

6. Ontvetten

Als je wil gaan verven is het niet handig om dit te doen op een vettig oppervlak. Verf en vet gaan niet goed samen waardoor je verf niet goed zal blijven plakken. Koop hiervoor een ontvettingsmiddel en breng dit aan op je balkonhekwerk. Spoel erna goed af met water.

7. Grondverf

Nu kan het verven beginnen. Wil je zolang mogelijk plezier hebben van je nieuw geverfde hekwerk dan is het aan te raden om je hekwerk eerst in grondverf te zetten. Kies je voor een anti-roestgrondverf dan heb je de meeste kans dat je voorlopig je hekwerk niet opnieuw hoeft te verven.

8. Balkon hekwerk verven

Zodra de grondverf helemaal droog is kan je de door jouw gekozen kleur en verf aanbrengen op je balkonhekwerk. Nat het verven van je balkon hekwerk kan zijn dat je hekwerk een extra laag nodig heeft. Breng de tweede laag pas aan als de eerste laag helemaal opgedroogd is. Je kan er ook voor kiezen om aan het eind een metaalvernis aan te brengen. Zo geef je, je nieuwe verf de grootste kans om zolang mogelijk te blijven zitten ongeacht het weer.