aardbeien stekken

Aardbeien stekken – Hoe doe je dat?

Wil je genieten van je eigen sappige aardbeien, rechtstreeks van je balkon of terras? Aardbeien stekken is de manier om dat voor elkaar te krijgen. Het is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om je groene vingers te gebruiken, zelfs als je beperkte ruimte hebt.

Wat Heb Je Nodig?

Aardbeien kweken in pot of terras

Voordat je begint met aardbeien stekken, zorg ervoor dat je de juiste tools en materialen bij de hand hebt. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 • Aardbeienplanten: Kies gezonde aardbeienplanten om stekken van te maken.
 • Potgrond: Zorg voor kwaliteitspotgrond om je stekken in te planten.
 • Potjes of potten: Kleine potjes of potten om de stekken in te laten groeien.
 • Mes of snoeischaar: Om de stekken van de moederplant te snijden.
 • Balustrade plantenbak: Als je een beperkte ruimte hebt, overweeg dan om een balustrade plantenbak te gebruiken voor je aardbeien.
 • Zonlicht: Zorg ervoor dat je aardbeien voldoende zonlicht krijgen, zelfs op je balkon met balustrade.

Lees ook: Klein balkon gezellig maken

Hoe Aardbeien Stekken

Het stekken van aardbeien is eigenlijk vrij eenvoudig. Hier is een stapsgewijze handleiding:

Stap 1: Selecteer Gezonde Moederplanten

Kies gezonde aardbeienplanten waarvan je stekken wilt nemen. Zoek naar sterke, groene planten met geen tekenen van ziekte of plagen.

Stap 2: Snijd de Stekken

aardbeien stekken

Gebruik een scherp mes of snoeischaar om stekken van de moederplant te snijden. Zorg ervoor dat elke stek minstens één blad heeft en een deel van de stengel. Dit is waar de nieuwe wortels zullen groeien.

Lees ook: Een moestuin op je balkon

Stap 3: Plant de Stekken

aardbeien stek in potje

Vul kleine potjes of potten met potgrond en plant de stekken hierin. Zorg ervoor dat de aarde vochtig is, maar niet doorweekt.

Stap 4: Geef Water en Verzorg

Geef de stekken regelmatig water en zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen. Houd de potgrond vochtig, maar vermijd te veel water geven, omdat dit schimmelgroei kan bevorderen.

Stap 5: Verpot de Stekken

Naarmate de stekken groeien en sterker worden, kun je ze verpotten naar grotere potten of naar je balustrade plantenbak als je die hebt. Dit zal ze helpen om zich volledig te ontwikkelen.

Lees ook: Balkonhek tafeltje

Verzorging van Aardbeien op je Balkon met Balustrade

Aardbeien kweken in pot of terras

Of je nu je aardbeien in potten of in een balustrade plantenbak kweekt, hier zijn enkele tips om ze te verzorgen:

 • Water geven: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd overbewatering, vooral als je planten in potten staan.
 • Bemesten: Geef je aardbeienplanten regelmatig voeding om ze gezond te houden. Gebruik een evenwichtige meststof voor fruitbomen.
 • Zonlicht: Plaats je planten op een zonnige plek op je balkon of terras met balustrade. Aardbeien hebben minstens zes uur zonlicht per dag nodig voor optimale groei.
 • Plaagbestrijding: Controleer je planten regelmatig op tekenen van plagen, zoals slakken of bladluizen. Neem indien nodig maatregelen om ze te bestrijden.
 • Oogsten: Zodra je aardbeien rijp zijn, pluk ze dan voorzichtig om ze niet te beschadigen. Geniet van je zelfgekweekte aardbeien!

Maak Je Balkon Gezellig met een Balkonbar

Wil je je balkon of terras met balustrade echt gezellig maken? Overweeg dan om een balkonbar toe te voegen. Hiermee kun je een ontspannen plek creëren om van je aardbeien en andere lekkernijen te genieten. Een balkonbar biedt ook extra ruimte voor het plaatsen van je planten en bloemen.

Met een balkonbar kun je ’s ochtends van je koffie genieten of ’s avonds van een cocktail. Het is een geweldige aanvulling op je buitenruimte, zelfs als je beperkte ruimte hebt met een balustrade.

Lees ook: Balkonbar op maat

Aardbeien stekken – Zo doe je dat!

Het kweken van aardbeien op je balkon met balustrade is niet alleen mogelijk, maar ook leuk en bevredigend. Met de juiste zorg en aandacht kun je genieten van je eigen verse aardbeien, geplukt vanaf je balkon. Voeg een balkonbar toe om je buitenruimte nog aangenamer te maken. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met aardbeien stekken en creëer je eigen groene oase op hoogte!

Lees ook: balkonbar maken