schoorsteenkap

Schoorsteenkap

Een schoorsteenkap is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je een openhaard in huis hebt. Sommige mensen zijn zich niet eens bewust van het feit dat een kapje op hun schoorsteen zit. Echter, is het een grote aanrader en soms zelfs noodzakelijk om zo’n dergelijke kap op je schoorsteen te hebben mocht je er nog geen hebben. Waarom? Lees snel verder!

Wat is een schoorsteenkap?

Voordat we verder ingaan op de voordelen van schoorsteenkappen is het eerst handig om te weten wat het precies is. Een kap op je schoorsteen is een los dak wat je boven op de schoorsteen plaatst. De schoorsteenkappen kun je in verschillende uitvoeringen kopen. Afhankelijk van je smaak en je schoorsteen.

Waarom een schoorsteenkap?

Er zijn verschillende redenen waarom het aangeraden wordt om een schoorsteenkap op je schoorsteen te monteren.

1. Luchtcirculatie

Allereerst helpt de schoorsteenkap met de luchtcirculatie van je openhaard. Hierdoor kun je het hout in de openhaard efficiënter laten branden. De zuurstof in ducht trekt het vuur als het waren aan. De hitte die van nature stijgt blijft daarnaast langer hangen.

2. Brandveiligheid

Een andere belangrijke reden waarom veel huishoudens een schoorsteenkap op hun schoorsteen hebben is vanwege de brand veiligheid. Heb je geen kap op je schoorsteen dan kunnen vuurvonken vanuit het vuur op je dak belanden. Dit kan brand tot gevolg hebben. Dit is dan ook een reden waarom huizen met een rieten dak verplicht zijn om schoorsteenkappen op hun schoorsteen te hebben. Eventueel kunnen de kappen met een vonken rooster gemaakt worden.

3. Water en vorst

Als derde noemen we water en vorst. Als de schoorsteen open is dan kan regen ofwel water de schoorsteen in lopen. Vriest het, dan kan de vorst ervoor zorgen dat je schoorsteenpijp stuk gaat bijvoorbeeld.

Meer lezen:

4. Vogeltjes

Ook de kans op ongewenste bewoners worden verkleind wanneer je een schoorsteenkap op de schoorsteen monteert. Het gebeurd dan minder snel dat bijvoorbeeld vogels zich gaan nestelen in de schoorsteen. 

Schoorsteenkap van staal of RVS

Je kunt de schoorsteenkap in zowel staal als RVS kopen. Beide hebben hun voor- en nadelen.

RVS schoorsteenkap

RVS staat voor roestvrijstaal. Zoals je waarschijnlijk nu wel kunt raden roest roestvrijstaal niet waardoor het weerbestendig en duurzaam is. Daarnaast is RVS vaak sterker dan andere type staal. Het nadeel van RVS is wel dat het een stuk minder handzamer is.

Meer lezen:

Schoorsteenkap van staal

Wij maken geen schoorsteenkappen van staal de reden hiervoor is dat staal altijd behandeld moet worden. Dit kan bijvoorbeeld door thermisch verzinken. Dit wordt gedaan door de het staal in een bad met vloeibaar zink te leggen. De zinklaag zorgt er dan voor dat het staal niet gaat roesten. Waarom doen wij dit niet? Omdat schoorsteenkappen van plaatmateriaal gemaakt wordt. Verzink je het plaatmateriaal, dan trekt alles krom. Daarom kiezen wij voor RVS omdat de verzinking niet nodig is.

Schoorsteenkap bestellen

Een schoorsteenkap kun je eenvoudig bij ons op de website bestellen. Zoek je geprefereerde design, materiaal, en afmeting uit. Stop hem in je winkelwagentje, en rond de bestelling af. De rest doen wij.

Kap laten plaatsen

Wanneer je online een kap bij ons besteld dan kunnen wij deze zelf voor je komen plaatsen. Wil je hem liever ophalen en door iemand anders laten plaatsen dan kun je hier uiteraard ook voor kiezen.

Andere onderwerpen: