open haar rooster met aslade

Open haard rooster met aslade

Een open haard, iets wat vaak geassocieerd wordt met knus en de winter tijd. Gezellig met het hele gezin bij een warm vuurtje zitten en dan ook nog eens binnen. Wie wil dat nou niet? Ondanks het romantische beeld van een open haard binnen is het uiteraard belangrijk dat het ook veilig is. Daarvoor zijn er allerlei verschillende maatregelen. Één daarvan is dat het hout op een stookrooster ligt en de as op een veilige manier wordt opgeslagen. Ook wel bekend als een open haard rooster met aslade.

Wat is een open haard rooster met aslade?

Een open haard rooster met aslade is eigenlijk wat de woorden al insinueren. In oude panden zijn er vaak open haarden aanwezig. Niet alle open haarde hebben een rooster en aslade. Vroeger werd er vooral met stenen gewerkt waar je het vuur op stookte. Vervolgens moest je het as er tussen uit vegen of scheppen. Tegenwoordig bestaan er ook roosters en aslades.

Rooster
Het stookrooster zit onder in een open haard. Op het rooster worden de houtblokken gelegd om het vuur te stoken. Het rooster is vaak gemaakt van ijzer of staal. Het moet goed tegen hitte kunnen en sterk zijn. Doordat het een rooster is kan het as wat achterblijft er tussen door vallen. Het rooster zelf kan nadat het vuur uit is en het rooster afgekoeld is gemakkelijk schoon gemaakt worden met een daarvoor bestemde (ijzer)borstel.

Aslade
Veel mensen zijn erg blij met de ontwikkeling van de aslade. De aslade zit onder het rooster. De aslade is ontworpen om de as wat tussen het rooster door valt op te vangen. Zodra het vuur gedoofd is en de open haard afgekoeld is, kun je gemakkelijk de aslade uit de open haard schuiven. Vervolgens kun je de lade legen en schoonmaken.

Eenmaal leeg en schoon schuif je de lade er gemakkelijk weer in en is de open haard klaar om opnieuw in gestookt te worden. De aslade bestaat vaak ook uit ijzer of staal omdat het goed tegen hitte moet kunnen en sterk moet zijn. De lade weegt dan ook vaak wel wat.

Naast dat het gemakkelijk in gebruik is zijn beide accessoires ook ontwikkeld voor de veiligheid. Je ontloopt het risico dat hout uit de open haard valt omdat het stookrooster er voor zorgt dat je het hout goed kan plaatsen. Het as zal niet te hoog oplopen wat het vuur doet stikken omdat de aslade gemakkelijk te legen is.

Meer lezen:

Open haard rooster op maat bestellen

Bij ons kun je het haard rooster op maat bestellen. Naast dat je zelf de afmeting zelf kunt bepalen is er ook keuzen in ontwerp en andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit drie vormen. Dit zijn een rooster in een V-vorm, een driezijdig rooster of een rechthoekig rooster. Het fijne van een rooster op maat bestellen is dat het een uniek rooster is die helemaal bij jouw open haard past.

Hoe wordt een stookrooster gemaakt?

In bovenstaande video laat Ruud zien hoe een open haard rooster gemaakt wordt.

Een open haard rooster met aslade is populair in veel huishoudens. Een open haard met rooster en een aslade hebben verschillende voordelen. Het fijne van beide componenten is dat je ze volledig op maat kan bestellen zodat ze precies in jouw open haard zullen passen. Neem gerust eens een kijkje in onze webshop en laat je verrassen door het aanbod stookrooster met aslade voor je open haard.

Offerte of advies?