trapleuningen

Trapleuningen: ze zijn er in verschillende soorten

Wanneer je een huis met meerdere verdiepingen bouwt, is een trap iets wat veel vertelt over je geprefereerde stijl en smaak. Het uiterlijk van de trap wordt vooral bepaald door de vorm, kleur, het materiaal en de uitstraling van je trapleuning. We zullen je daar wat meer uitleg over geven om je meer input te geven voordat te beslissen welke leuning in je mooie huis zal worden geïnstalleerd.

Meer lezen:

Wat is een trapleuning

Laten we het eerst hebben over de basiszaken: wat is een trapleuning? Het is een steun aan de open zijde van de trap voor veiligheid en/of schoonheid. De vorm is divers, afhankelijk van je thema of doel. Sommige mensen geven prioriteit aan het uiterlijk, ze kunnen trappen kiezen met meer “gaten”. Maar voor ouders zullen ze misschien een trapleuning kiezen die meer “vol” is om de mogelijkheid uit de weg te ruimen dat de kinderen erdoor vallen of erin vast komen te zitten.

Ook de materiaalkeuze is belangrijk. Sommige mensen durven te experimenteren met glas of ander ongewoon materiaal. Maar meestal kiezen mensen staal en hout voor hun trapleuning omdat het betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden is.

Trapleuning van RVS

Roestvrij staal is een veel voorkomende keuze als het gaat om trapleuningen. Dit materiaal is rustig en neutraal. Dus, gemakkelijk te combineren met andere elementen in je huis. En de belangrijkste reden is dat dit staal niet gaat roesten. Je hoeft het niet te schilderen, het is bijna onderhoudsvrij. Als je eenmaal een RVS trapleuning hebt geïnstalleerd, hoef je er niets meer mee te doen.

Stalen trapleuningen

Wanneer je een sterk materiaal wil hebben en toch wil spelen met kleur en een afwerkingseffect, zijn stalen trapleuningen de beste optie. Je kunt ze coaten met poedercoatings, vloeibare verf en primers om het uitzicht te verbeteren. Net als die van RVS kun je ze zowel binnen als buiten gebruiken.

Houten trapleuningen

Een andere veelvoorkomende keuze is hout vanwege zijn natuurlijke schoonheid. Het past bij het klassieke, industriële of zelfs moderne huisthema. Je kunt het in de natuurlijke kleur of verf laten zitten en een afwerklaag toevoegen om het uiterlijk compleet te veranderen. Voor het reinigen van deze trapleuning heb je speciaal materiaal nodig om hem lang in goede staat te houden.