Dakterras op uitbouw

Dakterras op Uitbouw

Als je een huis met een uitbouw hebt, dan heb je geluk! Een uitbouw biedt de perfecte kans om een dakterras te creëren waar je kunt ontspannen, genieten van de zon en het buitenleven. In deze blogpost gaan we je alles vertellen over het maken van het perfecte dakterras op jouw uitbouw.

Waarom Een Dakterras op Je Uitbouw?

Striphekwerk op dakterras in Den Haag

Een dakterras op je uitbouw is een fantastische manier om optimaal gebruik te maken van de beschikbare buitenruimte. Het stelt je in staat om te genieten van een buitenruimte zonder concessies te doen aan je kostbare tuin of achtertuin. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om een dakterras op je uitbouw te maken:

 • Maximale benutting van ruimte: Een uitbouw biedt vaak ongebruikte ruimte op het dak, en een dakterras benut deze ruimte optimaal.
 • Prachtig uitzicht: Op hoogte kun je genieten van een prachtig uitzicht op de omgeving.
 • Ontspanningsruimte: Een dakterras is de ideale plek om te ontspannen, te lezen of te zonnebaden.
 • Entertainen: Het is een geweldige plek om vrienden en familie te ontvangen voor barbecues en feestjes.
 • Tuinieren: Je kunt op je dakterras planten, bloemen en zelfs een kleine moestuin laten groeien.

Lees ook: Welke planten overleven op een balkon?

Stap Voor Stap Je Dakterras Op Je Uitbouw Realiseren

Voordat je begint met het creëren van je dakterras, is het belangrijk om een gedegen plan te maken. Hier zijn de stappen die je moet volgen om je dakterras op je uitbouw te realiseren:

Stap 1: Toestemming en Vergunningen

Controleer bij je gemeente of je toestemming of vergunningen nodig hebt om een dakterras op je uitbouw te maken. Regel dit voordat je begint met de bouwwerkzaamheden.

Stap 2: Dakinspectie

Laat een professionele dakinspectie uitvoeren om de staat van je uitbouwdak te beoordelen. Het dak moet stevig genoeg zijn om het extra gewicht van een dakterras te dragen.

Stap 3: Ontwerp

Werk met een architect of ontwerper om het ideale ontwerp voor je dakterras te creëren. Denk na over de lay-out, de materialen en de benodigde voorzieningen.

Stap 4: Bouwvergunning en Bouwteam

Vraag de benodigde bouwvergunningen aan en stel een bouwteam samen. Dit team kan bestaan uit aannemers, bouwers en dakdekkers, afhankelijk van de complexiteit van je project.

Lees ook: Sierhekwerk op dakterras in Heelsum

Stap 5: Materialen Kiezen

Kies de materialen voor je dakterras zorgvuldig. Houten vlonders zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling, maar er zijn ook andere opties, zoals composietvloeren of tegels.

Stap 6: Veiligheid en Balustrades

balustrade op uitbouw in Berkhout

Denk aan de veiligheid van je dakterras. Installeer stevige balustrades en overweeg privacyschermen en veiligheidsschermen om te voorkomen dat mensen van het dakterras vallen.

Lees ook: Dakterras op aanbouw in Heemstede

Stap 7: Inrichting en Decoratie

Denk na over de inrichting en decoratie van je dakterras. Kies tuinmeubilair, planten, verlichting en decoratieve elementen die passen bij jouw stijl en behoeften.

Stap 8: Onderhoud en Zorg

Een dakterras vereist regelmatig onderhoud. Zorg ervoor dat je de vloer, meubels en beplanting goed verzorgt, en controleer regelmatig op lekkages of beschadigingen aan het dak.

Lees ook: Hekwerk op dakterras in Amsterdam

Tips en Ideeën voor Je Dakterras

Als je eenmaal je dakterras hebt gebouwd, zijn er talloze manieren om ervan te genieten. Hier zijn enkele tips en ideeën voor het gebruik van je dakterras op je uitbouw:

 • Maak een groene oase: Voeg veel planten en bloemen toe om een groene oase te creëren.
 • Buitenkeuken: Overweeg het installeren van een buitenkeuken voor zomerse barbecues en diners in de open lucht.
 • Loungeruimte: Richt een comfortabele loungeset in voor ontspanning en entertainment.
 • Zonnescherm of parasol: Voor schaduw op zonnige dagen is een zonnescherm of parasol een must.
 • Verlichting: Voeg buitenverlichting toe om ’s avonds van je dakterras te genieten.
 • Praktische opslag: Overweeg opslagoplossingen om tuinkussens, gereedschap en andere benodigdheden op te bergen.

Geniet van je Perfecte Dakterras

Met de juiste planning en inspanning kun je een prachtig dakterras op je uitbouw creëren. Geniet van de extra buitenruimte, het uitzicht en de gezelligheid die je dakterras te bieden heeft. Veel plezier met het ontwerpen, bouwen en inrichten van jouw perfecte dakterras!

Lees ook: Uitbouw met dakterras